Baka cupcakes på ett enkelt sätt

bake-cupcakes-easilyDen som tidigare inte har bakat någon form av cupcakes kanske tror att dessa härliga muffins med frosting är svåra att göra. Sanningen är att det är busenkelt och det enda man egentligen behöver för att få till en snygg design, är mängder med fantasti.

De absolut vanligaste ingredienserna att använda sig av är smör (cirka 100 gram), 1-1,5 dl socker, 2 ägg, 1 tesked bakpulver, cirka 1 dl vetemjöl och sedan den typ av smaksättning som man vill använda sig av, som te.x. cironskal eller kokos. Vill man kan man självklart även smaksätta sina cupcakes med choklad, färska bär, strössel eller egentligen vad man vill. Det finns inga typer av regler eller gränser för vad en cupcake får innehålla. Om man själv är allergisk eller får gäster som är, kan man istället välja laktosfritt smör och laktosfri färskost till frostingen, mjölkproteinfritt för den som inte tål det och glutenfritt för den som behöver. Nuförtiden finns det mängder med bra produkter för den som är allergisk och det går nästan inte att märka någon skillnad på dessa längre.

Cupcakes brukar vanligtvis vara stora och därför kan man med fördel välja mediumstora muffinsformar. Det finns även människor som gör minicupcakes som man enkelt kan äta i en enda tugga!

Ovanstående mängd ingredienser är beräknade för att kunna göra 8 portioner med stora cupcakes. Vill man göra färre eller fler behöver man självklart räkna om för att se till att receptet blir korrekt. De allra flesta cupcakes mår bäst när de gräddas i 175 grader i cirka 18-20 minuter. Stick gärna ner en potatisnål i en av muffinsarna för att konstatera att de inte är kladdiga i mitten. Vill man fylla muffinsen med någon form av kräm eller sylt, ska det göras efter att muffinsen kommit ut från ugnen och svalnat helt. Enklast är att skära av hatten på cupcaken, gröpa ur och fylla, för att sedan sätta tillbaka hatten och använda frostingen för att få allt att sitta ihop.