Om cupcakes

Cupcake- ett bakverk med lång historia

cupcakesCupcakes har funnits länge. Bakverkets historia kan faktiskt härledas till så tidigt som år 1796 då det i boken “American Cooking”, författad av Amelia Simmons, nämndes ett “lätt bakverk som tillagas i en kopp”. Första gången bakverket benämndes som en “cupcake” var något senare, år 1828 i en kokbok av författaren Eliza Leslie.

Tillagning av cupcakes

Från början tillagades cupcakes i keramikkoppar eftersom cupcakeformar, som de ser ut idag, inte var uppfunna ännu. Men när cupcakeformar uppfanns blev det vanligare, och är än idag det vanligaste sättet, att tillaga cupcakes i cupcake- eller på svenska, muffinsbleck. Ett muffinsbleck är gjort av metall, ofta med teflonyta eller liknande för att hindra bakverken från att fastna. Det brukar vara 6 eller 12 st fördjupningar för cupcakes i ett bleck. I fördjupningarna lägger man passande formar och häller därefter i smeten. Metallformen utanför de vanliga formarna hjälper till att hålla formen på cupcakes.

Smeten till cupcakes varierar beroende på vilken konsistens man önskar men är ungefär densamma som till en sockerkaka, d.v.s. ägg, mjöl, bakpulver, socker, smör, mjölk och ofta vaniljsocker. Denna smet kan smaksättas efter önskemål med kakao och/eller choklad, citron, kardemumma eller annan kryddning.

Därefter dekorerar man färdiga cupcakes med en s.k. frosting. Det är i princip denna som brukar skilja muffins från cupcakes. Frostingen görs ofta på cream cheese, smör, florsocker, vaniljsocker plus eventuellt mjölk och något färgämne. Ofta dekoreras även frostingen med blommor, strössel och annat ätbart.

Cupcakes i Sverige

På 2000-talet dök cupcakes upp som ett begrepp även i Sverige och bakverken blev mycket populära. Nuförtiden har nästan varenda modernt café någon eller några varianter av cupcakes. Det finns även specialbutiker som säljer nästan enbart cupcakes i en mängd olika smaker, varianter och storlekar att njuta av både med ögonen och med smaksinnet.